dijous, 7 d’abril del 2011

HeuraL'heura, hedra, hedrera, heurera, gedra, heura (fruit) o heures [2](Hedera helix L. del llatí haerere, adossat) és una planta enfiladissa de la família de les araliàcies que pot arribar a viure fins a 500 anys.

Creix en llocs d'ambient humit i és originària d'Europa. A part de ser una planta amb aplicacions farmacològiques també s'utilitza per ornamentar i decorar jardins, per aquest motiu, hi ha un gran ventall de varietats domèstiques.

Encara que les seves propietats medicinals van ser reconegudes en el segle XX, l'heura va tenir molta reputació com planta "màgica" en l'antiguitat, ja que protegia contra els mals esperits i contra la borratxera, mantenint-se una fulla al front (per això va ser dedicada al Deu Baco). Per això, aquelles tavernes que tenien pintada una heura a la porta, era una espècie de seguretat pels parroquians, ja que significava que allà es venia "bon vi".

A més a més , les corones d'heura representaven el símbol de la fidelitat, adornant les celebracions matrimonials en l'Antiga Grècia.

Posteriorment, l'Església Cristiana les va prohibir per paganes. Degut a la seva longevitat, aquesta espècie va ser venerada com a símbol d'immortalitat.

Paral•lelament s’ha emprès per tenyir teles de diferents colors: groc, verd grisós o vermell, segons si s’utilitzaven les baies, les fulles, etc.
Poema