dimecres, 6 de juliol del 2011

L´Adelfa





El baladre (Nerium oleander L. ), també coneguda com llorer de flor, rosa llorer, baladre o trinitària, és l'única espècie pertanyent al gènere Nerium inclòs en la família (Apocynaceae).
Planta arbustiva que es pot formar com arbre de port petit, de fulles perennes lanceolades d'un verd intens i flors de color rosa (en la varietat silvestre).
Les fulles, flors , tiges , branques i llavors són verinoses .
Baladre deriva del grec Dafne , a través del àrab ed-defla.
El nom científic deriva del grec "Nerion" origen del llatí Nerium associats a Nereo déu del Mar i pare de les Nereides .
Oleander del llatí " Olea ", olivera per la semblança dels seus fulles i de dendron arbre .

  • Malgrat la seva popularitat, el suc lletós de la seva saba és enormement verinós podent causar greus trastorns sobretot als nens que juguen amb les seves fulles o les roseguen quan juguen als parcs on es troben.

  • Planta tòxica i verinosa la fulles són riques en substàncies digitàliques de major activitat que en la " Didalera "( Digitalis purpurea ) com la oleandrina molt activa, tant que fins i tot les mels procedents de la libació de les abelles en les seves flors, fan les mels tòxiques .

  • Verinosa per l'home i animals, fins al punt que hi ha qui afirma que l'olor de les seves flors produeix mals de cap i malestar.

  • Espècies animals generalment afectades per la seva ingestió són els cavalls , vaques , ovelles i cabres . La simptomatologia que els produeix és de debilitat, suor, irritació bucal i estomacal, vòmits (no en cavalls), diarrees, gastroenteritis amb hemorràgies, tremolor extremitats fredes, coma ia continuació la mort pot ser sobtada.

  • Antigament a Itàlia es creia que guardar qualsevol part d'aquesta planta en una casa (branques, flors, etc) atreia tota classe de desgràcies als seus habitants.

  • Una baladre juga un paper molt important en la pel lícula de misteri Dragonwyck (1946), protagonitzada per Gene Tierney i Vincent Price.

  • Hi ha l'anècdota que a Espanya en temps de l'ocupació francesa per tropes napoleòniques i que va consistir en una invitació per part dels espanyols a una abundant menjar als soldats de Napoleó , en la qual, en els preparatius de la carn es van usar estaques pelades de baladre per enfilar i rostir-la, el que va provocar una gran mortaldat a la tropa napoleònica.

  • El baladre és la flor oficial de la ciutat de Hiroshima , ja que va ser la primera a florir de nou després de l'explosió de la bomba atòmica en 1945 .