dimecres, 9 de novembre de 2011

La TardorAntigament, quan el còmput del temps es regia principalment pel ritme de les activitats del camp, havia estat tradicional iniciar l´any durant el mes de setembre, coincidint amb el començament de la nova temporada agrícola i amb la baixada dels ramats de l´alta muntanya.

"Per Sant Miquel renova el preu"

En l´àmbit català, Sant Miquel, el 29 de Setembre, era la data assenyalada per realitzar i renovar els contractes de pastors, rabadans i massovers; moltes famílies canviaven d´habitatge o s´establien de nou.

Els ramats després de passar l´estiu a alta muntanya on han aprofitat els prats frescos i abundosos, amb l´arribada dels primers freds davallen a terres més baixes. Aquest fet ha originat un seguit de fires on es venen les cries i s´intercanvia el bestiar.

En el camp, la collita dels fruits, peres, pomes, magranes, ametlles, nous; espellofar el blat de moro i les llegums, mongetes, cigrons...; proveir el rebost i sobretot preparar la terra per la sembra, són les activitats primordials que ocupen aquestes jornades.

la transacció dels productes de les collites, fa de la tardor un període d´importants fires agrícoles.

Anar a buscar bolets s´ha convertit en un dels rituals de la gent del país.

la tardor, temps en què s´aixeca la veda, és l´època esperada pels caçadors.

"Per sant Cebrià, castanyes a la mà"

En el bosc és l´època de collita de fruits de tardor, pinyes, castanyes, cireretes de pastor...
i el moment adient per tallar els arbres.

Els carboners i els llenyataires eren oficis bosquetans que havien tingut molta importància.