dimecres, 4 de gener de 2012

Santolina chamaecyparissus o espernallac.

  
L'espernallaccamamilla groga o camamilla de Maó (Santolina chamaecyparissus) és una planta de la família de les compostes. L'espernellac també rep altres noms comuns: camamil·labroida femella,camamilla grogacamamilla blancacamamilla de la Mola (a Maó), herba de Sant Joanbotja de Sant Joanflor de Sant Joancordonet, pericó.]
Es troba en zones pedregoses o argilenques assolellades, majoritàriament calcàries, des del nivell del mar fins als 2000 m d'alçada. És una mata que pot fer tres pams d'alçada quan està florida, amb nombroses tiges primes i quasi verticals que porten les inflorescències. Les fulles són esparses, lineals, i amb nombrosos segments de fins a 1-2 mm situats en diverses files. Aquesta forma de les fulles dóna a l'espernallac una certa semblança al xiprer. Precisament, l'epítet específic chamaecyparissus vol dir xiprer nan. Les inflorescències són arrodonides, amb totes les floretes iguals i tubuloses. Sol tenir un color grisenc i tota la planta és molt aromàtica. No confondre amb la camamilla romana.

S'usava com a estomacal o digestiva, prenent-la en infusió. També li han estat atribuides virtuts vulneràriesantiespasmòdiquesemenagogues, i vermífugues.[1]També se li atribueixen usos per remeiar les llagues i infeccions en general. Aquests usos també s'apliquen a animals com ara a les vaques.Font: Viquipèdia.