Farigola, Tem, Timó, Tomell....
La farigola, timó, timonet o tomell (Thymus vulgaris) és un subarbust de la família de les labiades (lamiaceae). S'anomena «farigola» a Catalunya, del llatí vulgar ferricula, mentre que al País Valencià s'anomena «timó», del llatí culte thymus.[1]És un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània. Pot arribar a fer formacions vegetals de tipus matollar, timonedes de les contrades mediterrànies, de l'estatge montà i fins i tot, subalpí.[2] Es distribueix per tot el Mediterrani i, de forma secundària, s'estén per altres zones europees.
Part usada: brots florits i, de vegades, només les flors.
Usos més coneguts: Per als constipats, també com a antisèptic i antinflamatori i per curar ferides.
Preparació: S´escalfa aigua i quan bull s´apaga el foc i s´hi tira la farigola. Es deixa reposar fins que agafa un color verd fosc (com més fosc és el color, més concentrada és la infusió).
Recol.lecció: la tradició diu que s´ha de collir al maig.
Conservació: S´asseca i es guarda a l´ombra, en un lloc ventilat.
Poema de Josep Carner
<< Inici