Lliri menut
Lilium és un gènere amb vora un centenar d'espècies dintre la família de les liliàcies. Pertanyen al grup de plantes que s'anomenen "lliris". Sovint s'anomenen "lliris vertaders" i "marcòlics". Són nadius de les regions temperades de l'hemisferi nord. S'estenen per gairebé tot Europa, des del nord fins la costa del Mediterrani, la major part d'Àsia i el Japó, al sud de les muntanyes Nilgiri a l'Índia, i al sud de les Filipines. En el continent americà la seva distribució va des del sud del Canadà a gairebé tots els Estats Units. A casa nostra, trobem dues espècies de lliris: el Lilium martagon i el Lilium pyrenaicum, bàsicament en racons amagats del Pirineu. Algunes espècies que abans estaven dins d'aquest gènere, s'han classificat posteriorment dins d'altres gèneres com Cardiocrinum i Nomocharis.
Els lliris són generalment herbes frondoses i erectes. La majoria d'espècies formen bulbs subterranis, forma amb que resisteixen l'hivern. Algunes espècies els bulbs poden arribar a convertir-se en rizomes en els quals s'hi troben nombrosos bulbs petits i d'altres formes bulbs a la superfície del sol o molt a prop. Com a curiositat, es diu que els lliris desprenen una fragància agradable quan s'estant morint.
Són les cinquenes flors més venudes del món.[1] Els Països Baixos tenen el monopoli de la producció de bulbs (3.500 hectàrees). Pel que fa a la producció per a flor tallada, representa 20 ha als Països Baixos i més d'unes 80 ha a França i a Itàlia.
La flor de lis (gal·licisme que ve de la paraula Fleur de lis i vol dir «flor de lliri») és una representació de la flor del lliri vista frontalment, on es poden veure els tres pètals, els dos laterals caient i el central aixecat. En l'heràldica és un moble molt comú i simbolitza la puresa, per la qual cosa acostuma a representar la Mare de Déu. La llegenda diu que un àngel féu entrega d'una flor de lliri d'or a Clodoveu I, monarca franc de la dinastia merovíngia, que s'havia convertit al cristianisme. Segles més tard, al segle XII amb Lluís VI, la flor de lis és utilitzada com a distintiu en l'escut de la casa reial francesa. La flor de lis provinent de la casa reial de França apareix a l'escut de moltes ciutats d'aquest Estat, a la bandera del Quebec i a l'escut d'Espanya, entre d'altres. Les tres flors de lis que trobem al centre de l'actual representen la casa dels Borbons, família reial d'origen francès, que ha governat Espanya des del segle XVIII fins avui. La flor de lis és també l'emblema de la ciutat de Florència.
Font: Viquipèdia
Video Font: NTU
<< Inici